Schrijven en reizen

Versie 2  Italië, Rome – Hotel Homs

Iedere keer als ik schrijf in mijn tuinhuis ben ik gelukkig. Daar vind ik rust en concentratie. Het is het cliché-beeld van de schrijver maar daarom niet minder waar.  

Toch, reizen betekent voor mij schrijven. Weg van alles waardoor iedere dag voor een belangrijk deel op gisteren lijkt. Het ritme, de mensen, het werk. Ik reis vaak en ben dan altijd direct in balans, juist als alle vaste ijkpunten wegvallen. Van Vietnam tot Riga, van Bangkok tot het Baskenland.   

Altijd en overal op zoek naar die ene plek die goed is, goed voelt. Hierboven legde ik in hartje Rome de (aller)laatste hand aan “Het Patroon”. Daar kwam ik ook op de eerste ideeën voor mijn volgende, derde boek en daarmee heeft die plaats voor altijd een bijzondere betekenis. Hotel Homs is eigenlijk een gewoon hotel met een kleine bar. Grote open deuren aan twee kanten. Daar heb ik vier dagen zitten schrijven. Ik speelde er met ingrediënten voor het volgende boek. Over vier, vijf of zes gevaarlijke, mysterieuze huizen die op een nog onverklaarbare manier met elkaar verbonden zijn. 

Ik overweeg om het getal Pi een rol te laten spelen. Niet dat ik er een verhandeling over ga schrijven maar het kan onderdeel van de structuur van het boek worden. Of een inspirerend invalshoek voor het verhaal opleveren.

“Pi is de afstand van cirkel en middelpunt. Een reeks getallen die nooit eindigt en zich nooit herhaalt. In Pi zitten alle mogelijke cijferreeksen/-combinaties verborgen. Als je de reeks cijfers van Pi zou omzetten naar letters beschrijft Pi ook alle mogelijkheden.”   

Fascinerend omdat juist de eindeloze mogelijke werkelijkheid de natuurlijke bron is voor schrijvers. De wereld die ze beschrijven bestaat vaak niet, die hebben ze gecreëerd. Toch wordt het, gedurende het schrijfproces, een werkelijkheid die net zo realistisch is als de wereld waarin zijn leven. Alsof een van de mogelijkheden van de Pi met letters werkelijkheid is geworden. 

IMG_1184

Bali, nog  een mooie plek waar ik zat te schrijven. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s