Sci-fi, Fantasy – ik pas niet in een hokje

Twee romans staan inmiddels op mijn naam. Titels: “Bestemming onbestemd” en “Het Patroon”. Ik werk aan een derde roman die voortborduurt op de eerste twee.
Ik mag me gelukkig prijzen omdat mijn boeken meer dan vijftien keer zijn gerecenseerd.  Vrijwel allemaal positief tot zeer positief. Er waren (gelukkig) ook kanttekeningen. Logisch en alleen maar goed.

Sommige recensenten vonden het boek af en toe ingewikkeld (er zit een onderlaag in de boeken die gebaseerd is op kwantumfysica), anderen worstelden bij welk genre de boeken ondergebracht konden worden. Was het science fiction of thriller? Een paar quotes uit de recensies over Het Patroon.

Volgens Hanneke Tinor-Centi – een thriller met SF-elementen

‘Het Patroon’ is meer dan alleen een thriller (het etiket dat het boek steevast meekrijgt). De SF-achtige elementen zijn derhalve dominant aanwezig dat je dit boek niet simpelweg kunt scharen in het thrillergenre. Nu ben ik weliswaar geen liefhebber van het SF-genre, maar De Valk heeft deze elementen op een dusdanige geraffineerde wijze in zijn boek verwerkt, dat zelfs iemand zoals ik, in de basis wars van Science Fiction, ervan genoten heb!’

Volgens Conniesboekies – niet alleen thriller

‘Al is er voldoende spanning, ik kan het boek niet zomaar onder “thriller” wegstoppen, het is veel meer dan dat ! Het is wel fijn om als veellezer een boek te treffen dat zich niet zomaar een stempel laat geven van een bepaald genre. Er zitten science- fictie-elementen in die zo goed worden omschreven dat je ze gewoon voor lief neemt en het helemaal voor je ziet dat het echt zo zou kunnen gaan.’

Volgens Marc-Jan van Dam – echte thriller

‘Met Het Patroon zet Wessel de Valk een sterke thriller neer. Ondanks dat het een onderwerp betreft waardoor veel mensen het boek in eerste instantie helemaal niet zouden oppakken, weet De Valk het boek een dosis spanning te geven waardoor het boek zeker de titel Thriller waard is.’

Wat ik er zelf van vind? Lastig want het ligt voor de hand om een ‘genre-discussie’ te beginnen. Dat wordt waarschijnlijk een moeizaam debat. Gelukkig werpt een zoektocht op het internet al snel een nieuw genre op waarin ik me kan vinden. Mijn boeken vallen – volgens Wikipedia  – onder het genre “Contemporaine fantasy”. (Dat maakt overigens onderdeel uit van 20 subgenres.)

Contemporaine fantasy (vrij naar Wikipedia)

Contemporaine fantasy is een subgenre waarin het verhaal zich (deels) afspeelt in de huidige moderne wereld met als bijzonderheid dat er bovennatuurlijke zaken kunnen gebeuren, in allerlei vormen. Verhalen waarin personages onze wereld verlaten en naar een fantasiewereld gaan horen dan ook niet tot dit subgenre. In het Engels wordt hiervoor vaak de term “consensus reality” gebruikt. Deze vorm van fantasy ligt het dichtst bij reguliere literatuur.

Wat rest is dat ik hoop dat iedere lezer die aan een van mijn boeken begint er van geniet!

Wessel de Valk

Advertisements

2 thoughts on “Sci-fi, Fantasy – ik pas niet in een hokje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s