Inspiratie en Research

Inspiratie en Research 

Er zijn veel en zeer uiteenlopende schrijvers. In de prachtige serie waarin Coen Verbraak bekende Nederlandse schrijvers interviewt blijken er evenzoveel verschillen als overeenkomsten te zijn tussen de vakgenoten.

De meesten schrijvers hebben altijd en overal een klein notitie schrift of kladblokje bij zich voor het geval hen ineens iets van belang voor het boek binnenvalt. Ze hebben bijna allemaal hun eigen (schrijf)ritme en worstelen op uiteenlopende wijze met het schrijven zelf.

Eén van de belangrijke vragen in deze televisieserie betref de opbouw van het verhaal. Hoe doen zij dat? Hoe beginnen ze en wanneer is het boek klaar.

Veel schrijvers denken een hoofdlijn uit en gaan vandaar aan de slag. Er zijn ook schrijvers die ongeveer de verhaallijn hebben uitgedacht maar zich vanaf dat punt laten leiden door hoe het verhaal zich aandient en vervolgens ontwikkelt. Er zijn ook schrijvers (waaronder ik mezelf schaar) die zich door het ontstaan van het verhaal zelf laten leiden. Ik vergelijk me graag met een kunstschilder die, al werkend, zijn doek tot het uiteindelijk schilderij laat worden. Ik weet daardoor niet echt hoe het verhaal gaat worden maar ken wel de grote lijnen. Daardoor blijft het mogelijk om zelfs per dag met nieuwe ideeën te komen.

Betekent dit dat ik volledig afhankelijk ben van inspiratie? Nee, dat ook weer niet. Voordat ik met het schrijven van een nieuw boek begin doe ik intensief onderzoek. Voor mijn nieuwe boek, met als werktitel “Lucide dromen”, heb ik me tot in detail ingelezen in de wereld van ‘slapen, dromen en ons geheugen’.

Enkele voorbeelden van mijn research zijn onderstaande lijfboeken.

  1. “Dromenwever”, van Douwe Draaisma, bekend psycholoog en filosoof. Hij liet me kennismaken met de historische achtergrond van het dromen.
  2. “Alles over dromen”, van Victor Spoorman, psycholoog, die dit handzame boek schreef als introductie over dromen.
  3. “Dromen, een reis naar onze innerlijke werkelijkheid”, van Stefan Klein, wetenschapsjournalist bij onder andere Der Spiegel. Over slaaponderzoeken en hoe dromen kunnen worden opgeslagen.
  4. “Ons geniale geheugen”, van Hannah Monyer (hersenwetenschapper) en Martin Gessmans (hoogleraar filosofie), experts op het gebied van ons geheugen. Dat het geheugen en onze dromen nauw samenhangen is een fascinerend wetenschappelijk gebied.
  5. Tot slot “Waarom je niet slaapt”, van W. Chris Winter, Amerikaanse neuroloog en slaapdeskundige.

Mijn boeken hebben allemaal een stevige wetenschappelijke basis, al gebruik ik hen voornamelijk als inspiratie of als onderbouwing van de theorieën die ik door mijn verhalen vlecht. Zonder research geen boek voor mij.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s